Therapeute Helga van der Bent-Schut (arts) combineert acupunctuur, fytotherapie (kruidengeneeskunde), voedingsadviezen en neuraaltherapie voor een optimaal resultaat. Tijdens een intakegesprek schetst zij een totaalbeeld van je klachten. Aan de hand van een ingevulde vragenlijst, een intakegesprek en een kort lichamelijk onderzoek stelt zij een diagnose vast. Vervolgens legt zij uit wat de oorzaken van jouw klachten kunnen zijn. Samen met jou bepaalt ze welke aanpak het beste bij jouw situatie past.

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) waarbij de therapeute dunne naaldjes op bepaalde punten in je lichaam plaatst. Je voelt hier bijna niets van. Deze punten bevinden zich op de meridianen; dit zijn kanalen in je lichaam waarlangs je energie circuleert. Zo worden energiestromen gestimuleerd waardoor energieblokkades verdwijnen en de verstoorde balans in je lichaam zich kan herstellen. Tijdens de behandeling gaat de energie (Qi) weer stromen. De naaldjes blijven ongeveer twintig minuten zitten.

Fytotherapie (kruidengeneeskunde)

Fytotherapie is één van de eerste geneesmethoden die de mens voor het behandelen van klachten heeft ontdekt. Hierbij worden gezondheidsklachten met plantaardige middelen behandeld. Deze therapie wordt ook in de reguliere geneeskunde gebruikt. Als je het effect van je acupunctuurbehandeling wil vergroten, kan de therapeute Chinese kruiden van een erkende leverancier voorschrijven. Deze kruiden kunnen tekorten in je lichaam aanvullen en je neemt ze in, totdat je lichaam weer in balans is.

Voedingsadviezen

Een juiste balans in je voeding speelt een belangrijke rol bij goede gezondheid. Je klachten kun je aanpakken door het veranderen van je voedingspatroon. De therapeute geeft je hiervoor praktische adviezen volgens de traditionele Chinese voedingsleer. Hierbij wordt gekeken of je lichaam de voedende stoffen uit je lichaam goed verwerkt. Welk eten goed is voor jou hangt af van veel factoren zoals familie-achtergrond; eerdere ziektes; gebruik van medicijnen en je life-style. De therapeute kan je als het nodig is verwijzen naar een gespecialiseerde voedingsconsulente.

Neuraaltherapie

Naast de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) kan de therapeute ook neuraaltherapie toepassen. Dit is een westerse therapie die in Duitsland en Rusland is ontwikkeld. Bij deze therapie wordt ook gewerkt met het herstellen van de balans en het opheffen van blokkades. In plaats van naalden bij acupunctuur wordt met injecties met een plaatselijk verdovend middel gewerkt. Meer informatie over neuraaltherapie en de mogelijkheden kun je vinden op de website van de Vakgroep Neuraaltherapie en Regulatietherapie AVIG.